Maatschappij en welzijn (3de jaar)

Heb je interesse in Maatschappij en welzijn?

Maatschappij en welzijn is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Je ontwikkelt een wetenschappelijk-theoretische basis met betrekking tot gezondheidsbevordering, ontwikkelingspsychologie, (ped)agogisch handelen, communicatie, de mens en zijn plaats in de samenleving en fysiologie en anatomie.

Je leert dit alles door bepaalde doelgroepen binnen een gezinscontext te verzorgen en te begeleiden. Je voert de zorg en de begeleidingstaken uit met oog voor de wensen, de behoeften, de mogelijkheden en de beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen.

Je profiel

Je bent sterk in het leren binnen de concrete contexten eigen aan het studiedomein en de studierichting.

Je verwerft theoretische inzichten en concepten en verdiept en overstijgt zo de praktische kant van de studierichting.

Je bent in staat om effectieve handelingen te stellen om concrete uitdagingen aan te pakken. Je fijn-motorische vaardigheden helpen je om tot realisaties in de praktijk te komen.

Je kijkt op een theoretische manier naar mens en samenleving, zorgverlening en begeleiding. Hierbij gaat de aandacht naar de ontwikkeling en het gedrag van mensen én naar aspecten van anatomie en fysiologie.

Je gaat met die theoretische kaders aan de slag bij het uitvoeren van opdrachten met betrekking tot indirecte zorg, zorgverlening en begeleiding.

Je bent sociaal en communicatief vaardig en je maakt graag kennis met doelgroepen in functie van je verdere onderwijsloopbaan.Deze studierichting bereidt je voor op volgende studierichtingen in de derde graad:

  • Gezondheidszorg
  • Opvoeding en begeleidingSpecifiek voor de studierichting:

  • toegepaste fysiologie en anatomie van de mens: waarnemingsfysiologie en bewegingsfysiologie
  • sociologie met inbegrip van (ped)agogie: determinanten gezondheidsgedrag, ontwikkelingspsychologische domeinen binnen verschillende levensfases, analyseren van concrete opvoedingssituaties, sociale en communicatieve vaardigheden en maatschappelijke thema’s
  • indirecte en directe (logistieke) zorg
  • expressie

Lessentabel
Bekijk hier de lessentabel voor deze studierichting.

Video leerinhouden
Een videofilmpje dat ingaat op de specifieke leerinhouden van deze richting wordt weldra gepubliceerd op deze pagina. 

 

 

© KNMC - site JOMA
Maantjessteenweg 130 - 2170 Merksem
Telefoon: 03/645.59.60 - e-mail: joma(at)knmc.be