Verzorging - derde graad bso

Profiel

Na de tweede graad kan je doorstromen naar de derde graad Verzorging. Je kiest dan voor een praktische opleiding met stage. Per schooljaar ga je drie keer op stage voor een periode van vier weken. Je gaat aan de slag in een kinderdagverblijf, een woonzorgcentrum of in de thuiszorg en maakt zo kennis met je toekomstige werksituatie. De ondersteunende kennis en vaardigheden leer je op school in de lessen.

Het ondersteunen en stimuleren van de zorgvrager staat centraal in deze richting. Zo zal je eerste stage vooral logistiek gericht zijn terwijl je het zorgende aspect geleidelijk aan onder de knie krijgt. Niet alleen op school, maar ook op stage zal je begeleid worden door je leerkracht zodat je alle kansen krijgt om een deskundige te worden op het vlak van gezondheid en welzijn, pedagogisch handelen en indirecte zorg.

Naast deze beroepsgerichte vakken krijg je nog algemeen vormende vakken, maar aanzienlijk minder dan in de tweede graad. Ook de samenhang tussen de verschillende vakken zal nog meer op de voorgrond treden.

Na het zesde jaar zijn er verschillende opties; je kan aan het werk gaan, maar je kan ook een specialisatiejaar volgen en op die manier je diploma secundair onderwijs behalen. Ook een opleiding HBO5 Verpleegkunde volgen is na je zesde jaar een mogelijkheid.

1ste jaar 2de jaar

Beroepsgerichte vorming

 

 

Zorg voor anderen (PH)

3 3

Zorg voor gezondheid (DZ)

4 4

Zorg voor voeding (IZ)

2

2

Geïntegreerd werken

3

3

 

 

 

Stage

10

10

     
Algemene vakken    

Godsdienst

2

2

Frans

2

2

Lichamelijke opvoeding

2

2

Project algemene vakken

4

4

     

Totaal 

32

32

 

 

 

© KNMC - site JOMA
Maantjessteenweg 130 - 2170 Merksem
Telefoon: 03/645.59.60 - e-mail: joma(at)knmc.be